verkocht
Wonen aan de Roer

Vismarkt 12 Roermond

€ 394.000
verkocht
Wonen aan de Roer

Laten we om te beginnen vaststellen dat het een ‘once in a lifetime opportunity’ is om een Rijksmonument uit ca. 1850 mét een stadstuin op deze unieke locatie te bemachtigen, waar de reuring van het stadshart op een koprol afstand begint en waar het tegelijkertijd toch heerlijk rustig is. Je zal er maar wonen, met de Roer als buurvrouw waar in de zomerdag de sloepjes aanmeren om even een terrasje te doen of om een hapje te eten in één van de vele restaurantjes die het stadshart en de aan de overzijde gelegen Roerkade rijk is. Of met de gezelligheid van een CitySwim, of de intocht van Sinterklaas…! Alles waar Roermond zijn imago aan ontleent speelt zich af vóór je deur, zonder dat je er geluids- of parkeeroverlast van hebt.

…. en dan moeten we het nog hebben over de grootsheid van de woning, in woonoppervlak en de hoge plafonds, kamerhoge ramen, maar ook in het stukje gevel met een minimale uitsparing in gotische vorm waar zo perfect een mariabeeldje in past. Aan dat laatste detail ontleent het pand z’n monumentale status, hoe bijzonder is dat? Wat je MOET weten over een pand als dit zijn de voordelen en mogelijkheden die samengaan met de status Rijksmonument. De kosten die gepaard gaan met het instandhouden en renoveren van de woning wordt voor maar liefst 38% gesubsidieerd, niet eenmalig maar elk jaar opnieuw [deze wetgeving is in ieder geval tot 2024 vastgesteld]!

De huidige eigenaresse heeft een kleine 20 jaar heerlijk woongenot beleefd van deze woning op deze prachtige plek, die in tal van pentekeningen en oude ansichten steeds weer wordt geroemd en afgebeeld. Nu is het de beurt aan een nieuwe generatie om op deze toplocatie hun woonwensen in vervulling te laten gaan. Om u een beeld te schetsen van de potentie van de woning hebben we gemeend er goed aan te doen te visualiseren welke gedaanteverwisseling de woning kan ondergaan. Temeer omdat men vaak niet de mogelijkheden ziet van het atrium hebben we dit bij de keuken ‘getrokken’ waardoor meteen een heuse leefkeuken gecreëerd wordt, prachtig.

Het grachtenpand op deze absolute toplocatie is door de jaren heen met zorg en aandacht onderhouden; kwalitatief hebben we het over een eerlijk en degelijk gebouwd woonhuis dat zijn oorsprong heeft in 1850. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te stellen dat de woning inmiddels toe is aan een update naar de “Roaring Twenties” van deze eeuw.

Laat me je rondleiden aan historische Vismarkt 12.

Kom binnen:

Bij binnenkomst in de lichte hal treffen we naast de garderobe en de meterkast ook de toegang tot het toilet aan.

De hal biedt toegang tot de royale rechthoekige woonkamer, die is onderverdeeld in een TV-hoek en een eethoek. Er is volop lichtinval vanuit de Roerzijde en daarmee dus ook contact met de levendige kant van de stad; verkeersgeluid is er evenwel niet. Gewoon helemaal niet, ondanks de enkele beglazing aan de voorzijde. Overigens is de woning, op die voorzijde na, wel voorzien van isolerende beglazing.

Grenzend aan de woonkamer vinden we de een ruimte die zich nog het best laat betitelen als een overdekte patio: een fijne lichte ruimte die door de huidige eigenaresse benut wordt om te schilderen en haar werk tentoon te stellen. In de niet bezette, onafgewerkte muur zien we een inham met een gotische vorm: de reden waarom de woning de monumentale status heeft. Het is denkbaar hiervan een lichtovergoten werkplek te maken, centraal in huis waardoor je toch contact hebt met je gezin, maar waar je je door de pui te sluiten kunt afzonderen en afsluiten van omgevingsgeluiden.

Verder lopend komen we via een portaal bij de keuken; hier is een traditionele L-opstelling geplaatst met een lage bar. Nu deze aan het eind van haar dienstbare jaren is kun je je fantasie weer de vrije loop laten.. een kastenwand met kookeiland behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden hier qua ruimte. En je loopt vanuit de keuken zo het terras op naar je stadstuin. Heerlijk om hier in de vroege lentezon van je eerste kopje koffie te genieten, midden in de stad en toch in alle rust.

Tot slot ligt grenzend aan de keuken de fijne bijkeuken met opstellingen voor het witgoed en andere huishoudelijke apparatuur.

Dan de tuin..

Bijzonder aan deze stadstuin zijn de niveauverschillen met de diverse soorten beplanting in de borders en de toegang tot de tuin vanuit de achtergelegen straat. Exceptioneel hier! Zo kun je gemakkelijk met je fiets of afvalbak achterom, echt praktisch en fijn. In de zomer staan de bomen aan de achterzijde volop in het blad, waardoor je privacy gewaarborgd is. De ligging van de tuin is op het Westen, dat staat dus garant voor avonden lang lekker buiten zitten op het terras met zonnescherm dat grenst aan de woning.

Terug naar binnen dan..

Via de wenteltrap in de woonkamer komen we op de eerste slaapverdieping, waar we vanuit de overloop toegang hebben tot twee riante slaapkamers met plafondhoge ramen. Een van de kamers beschikt over een muurkast. Koninklijk ontwaken hier. Tussen de beide slaapkamers ligt de eveneens royale badkamer, heel compleet ingericht met wastafel, toilet, douche en bad.

De vaste trap naar de tweede verdieping biedt toegang tot nog eens twee slaapkamers. Eén daarvan heeft ramen op kniehoogte; je kijkt zo vanuit je bed de achtertuin in. De tweede kamer doet nu dienst als zolder, om die reden ontbreekt ook het beeldmateriaal ervan, maar heeft alles in huis om er een mooie vierde slaapkamer van te maken, met vide desgewenst!

Tot slot herbergt de plek die een verdieping lager de functie van badkamer heeft op deze derde woonlaag de opstelling van de Bosch CV-installatie [2016]. Daarnaast kan deze ruimte ook als berging of anderszins ingevuld worden.

De locatie aan de Vismarkt behoeft even weinig toelichting als de classy chique uitstraling van dit grachtenpand. Samenvattend kunnen we stellen dat Vismarkt 12 een pareltje is dat het verdient dat er nieuwe glans aan gegeven wordt.

Kenmerken:

  • Bouwjaar ca. 1850
  • Met uitzondering van de voorgevel overal voorzien van isolerende beglazing
  • Sfeervollle karateristieke woning op een unieke locatie
  • CV-ketel Bosch 2016
  • Gezin combineren met werken aan huis mogelijk
  • 186 m2 woonoppervlak | 618 m3 inhoud