Het verkooptraject van uw woning volledig ontzorgd..
“Betrokken, betrouwbaar en 24/7 bereikbaar”
Allure Makelaardij
Aan de Dijk 15
6049 MB Herten
06 – 30 17 41 36
info@allure-makelaardij.nl
Aan de statige Swalmerstraat, in het historische centrum van Roermond, bevindt zich dit unieke, vrijstaand herenhuis [Rijksmonument, bouwjaar 1750] op 1750 m2 grond met eigen parkeerfaciliteiten en garage.
Het huis met een woonoppervlak van nagenoeg 500 m2 beschikt over veel historische elementen die de voorbije eeuwen zorgvuldig geconserveerd zijn gebleven en daarnaast over een fraaie entreetuin, binnenplaats en meer dan royale tuin. Dit alles maakt Swalmerstraat 65 tot een ideaal familiehuis waarbij wonen en werken uitstekend gecombineerd kunnen worden.
Algemeen:
RIJKSMONUMENT IN HET CENTRUM VAN ROERMOND
De huidige eigenaren schakelden een halve eeuw geleden een architectenbureau in dat het object – met zorgvuldige aandacht voor de monumentale status – een upgrade gaf als familiehuis gebaseerd op de destijds geldende normen.
Met groot genoegen laten wij u graag nader kennis maken met dit Rijksmonument. Omdat het herenhuis anno 2021 opnieuw een upgrade verdient hebben we gemeend u niet sec de woning in de huidige staat te willen presenteren, maar u vooral ook de potentie te laten zien van het pand ná renovatie. Qua exterieur is daartoe slechts minimaal ingegrepen door ter plaatse van de huidige bibliotheek/muziekkamer een plafondhoge kamerbrede pui te plaatsen, waardoor er vanuit de leefkeuken contact is met de binnenplaats en waardoor vanaf het vroege voorjaar buiten naar binnen gehaald kan worden. Qua interieur zijn een aantal ruimtes opnieuw gedefinieerd, waardoor de veelheid aan kamers wordt omgezet in een harmonieus geheel. Raakt u de draad kwijt bij zoveel architectonisch ingrijpen? We hebben een brochure voor u samengesteld, met plattegronden van de situatie ná renovatie. Vraag deze gerust bij ons op bij interesse.
Begane grond:
Ontvangsthal
Aan de linkerzijde is via een smeedijzeren hekwerk tussen gemetselde pilaren toegang tot de met bak- en natuursteen geplaveide zijtuin die leidt naar de entree. De ontvangsthal is toegankelijk via twee openslaande, witgelakte deuren waarnaast zich aan beide zijden twee ovaalvormige raampartijen bevinden met originele vensters.
De ontvangsthal ademt de grandeur die zo karakteristiek is voor deze bouwperiode. De entree en de dragende plafondconstructie hebben een kleurstelling in antiekgroen lakwerk die stijlvol harmonieert met de terracotta tegelvloer en de wit gestucte wanden.
Woonkamer met tuinbeleving
Aan de linkerzijde biedt de ontvangsthal met twee hoge openslaande deuren toegang tot de woonkamer. Deze statige ruimte is afgewerkt met een donkerkleurige parketvloer en heeft met de plafondhoge [ca. 4 meter] raampartijen, beide voorzien van openslaande tuindeuren. Sfeerbepalend in deze ruimte zijn zonder twijfel het gestucte en geornamenteerde plafond en de openhaard met marmeren schouw.
Tweede L-vormige woonkamer
Deze eerste woonkamer staat met een open doorgang in verbinding met een tweede, L-vormige woonkamer waar de hardhouten vloer drempelloos in doorloopt. Deze ruimte heeft eveneens uitzicht op de achtertuin en tevens rechtstreeks toegang tot de binnenplaats.
Bibliotheekruimte
De tweede woonkamer staat op zijn beurt met een boogdoorgang in verbinding met een gestoffeerde bibliotheek/muziekkamer die met drie raampartijen uitzicht geeft op de binnenplaats. Bijzonder detail in deze ruimte is de verscholen toegang onder een gestoffeerd vloerluik tot de kelderruimtes. De bibliotheekruimte staat in verbinding met een hal die aan de ene zijde leidt naar de ontvangsthal, aan de andere zijde naar een portaal met toegang tot de binnenplaats en een gastentoilet.
Kantoorruimte
Binnenkomend in de ontvangsthal is aan de rechterzijde met twee openslaande deuren toegang tot een kamer die momenteel de functie van kantoorruimte heeft en die met een dubbele raampartij uitzicht heeft op de Swalmerstraat. Ook deze ruimte is voorzien van een hardhouten parketvloer en beschikt over een zwart natuurstenen haardombouw met een in mozaïek gelegde, natuurstenen vloer.
Eetkamer
Vanuit zowel de kantoorruimte als de verbindingshal en keuken is toegang tot de op de voorzijde georiënteerde eetkamer. Het betreft de voormalige keuken waar een historische schouwkap, aanrecht en originele servieskast de huidige functie van de ruimte onderstrepen.
Keuken
De eetkamer staat in verbinding met de keuken die op haar beurt toegang heeft tot de binnenplaats, hetgeen erg praktisch is bij het uitladen van boodschappen. De inrichting is in L-opstelling met boven- en onderkastjes en herbergt een 4-pits gaskookplaat van Siemens met elektrische oven, een afwasmachine (Miele), alsmede een ronde rvs-spoelbak met eengreeps mengkraan in een kunststoffen werkblad. Een close-in boiler (Daalderop) zorgt voor een snelle toevoer van warm water.
Eerste verdieping:
Monumentale trappartij
Vanuit de ontvangsthal leidt een monumentale trappartij – met tussenoverloop en diepe inloopkast – naar een gestoffeerde en U-vormige overloop op de eerste verdieping. Deze trappartij verkeert in ongeschonden staat en is beschermd deel van het rijksmonument.
Vijf zeer ruime slaapkamers
Drie slaapkamers hebben uitzicht op de binnenplaats of achtertuin, twee hiervan beschikken over een vaste wastafel en een muurkast. Twee slaapkamers bevinden zich aan de straatzijde.
Badkamer
Op deze verdieping bevindt zich een wit betegelde badkamer. De inrichting bestaat uit een wastafel, ligbad met mengkraan in een zachtgroen betegelde omranding en een douchecabine in hoekopstelling.
Tweede verdieping:
Zesde slaapkamer en badkamer
Op de overloop op de eerste verdieping leidt een vaste trap naar de zolderetage. Aan een gestoffeerde overloop met witgelakte houten wanden en plafond is toegang tot de ruime zesde slaapkamer met uitzicht op de achtertuin. Ernaast bevindt zich een verwarmde badkamer met douchecabine, vaste wastafel en bergruimte onder de dakhelling.
Twee zolderbergingen
Vanaf de overloop is toegang tot twee zolderruimten. De eerste heeft een L-vormige plattegrond en een beschoten plafondconstructie. De tweede, en grootste, heeft een open zicht op de niet-beschoten, eikenhouten kapconstructie en biedt plaats aan twee cv-ketels van Radson.
Souterrain:
Drie historische kelderruimtes met tongewelven
Vanuit de bibliotheekruimte op de begane grond biedt een gestoffeerd vloerluik toegang tot een gemetselde trap die naar de kelderverdieping leidt. Deze bestaat uit drie ruimten met ongeschonden tongewelven en vloeren van handvorm baksteen. Dankzij het constante klimaat in deze ruimten is het een ideale locatie voor het bewaren van een mooie wijncollectie.
Tuin:
De voortuin ligt aan de linkerzijde en is toegankelijk middels een smeedijzeren toegangspoort. Zij heeft een terrasafwerking van natuurstenen klinkers die zijn omzoomd door baksteen. De beplanting bestaat uit een variëteit aan bloemdragende struiken en een volgroeide klimplant die de entree accentueert.
Een tweevleugelige poort biedt aan de rechterzijde via de Swalmerstraat een tweede entree-mogelijkheid tot de woning en de binnenplaats met een vloerafwerking van natuurstenen klinkers die vierkante kaders van telkens negen grindtegels omkaderen. Aan de binnenplaats bevinden zich een ruime berging/fietsenstalling, een garage en een carport.
Via deze berging/carport is met een tuindeur toegang tot de geheel ommuurde achtertuin waarbij het predikaat ‘parktuin’ zeker van toepassing is. Aan de woningzijde heeft deze een breed terras dat via de living toegankelijk is. De drie borders rond het grote gazon hebben een begroeiing van diverse [fruit-]bomen en bloeiende struiken. Een waar groen eldorado, midden in het centrum van Roermond. Aan de achterzijde van de tuin biedt een tuinpoortje in de stadsmuur – met inscriptie 1854 – toegang tot de ventweg die parallel loopt aan de Wilhelminasingel, hetgeen erg praktisch is bij het transport van snoeiafval. In 2020 is de linker tuinmuur van veldbrandsteen grotendeels nieuw opgemetseld met de originele stenen.
Belangrijke informatie indien u de aankoop overweegt van een woonhuis met Rijksmonumentale status:
In aanmerking voor subsidie komen de kosten die door particuliere eigenaren zijn gemaakt voor werkzaamheden, maatregelen en voorzieningen ten behoeve van de instandhouding van een rijksmonument met een woonfunctie. Voor een pand met een gedeeltelijke woonfunctie komen ook de kosten voor de overige onderdelen van het pand zonder woonfunctie voor subsidie in aanmerking. Bestaat een rijksmonument uit meerdere panden, dan komen voor subsidie de instandhoudingskosten in aanmerking die betrekking hebben op de panden met een (gedeeltelijke) woonfunctie. Instandhoudingskosten ten behoeve van een tot het rijksmonument met een woonfunctie behorende tuin komen in aanmerking voor subsidie voor zover de tuin in directe relatie staat tot de woonfunctie van het pand.
Om te bepalen welke werkzaamheden subsidiabel zijn, wordt aangesloten bij de bijlage van de Subsidieregeling instandhouding monumenten (hierna: de Sim), de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten (hierna: de Leidraad). Hoofdstuk 1.1, onderdeel f, van de Leidraad is hierbij niet van toepassing. Ook hoeft er bij de aanvraag – anders dan bij de Sim – geen instandhoudingsplan te worden ingediend om voor subsidie in aanmerking te komen (zie voor de aanvraagvereisten nader paragraaf 6). Verder zijn de in de Leidraad om budgettaire redenen voor de Sim niet subsidiabel gestelde kosten voor groene monumenten (onderhoudswerkzaamheden met ‘prioriteit 2’ en restauratiewerkzaamheden) wel subsidiabel op grond van dit beleidskader als ze betrekking hebben op de tot een rijksmonument met een woonfunctie behorende tuin. In de Leidraad wordt concreet aangegeven welke werkzaamheden subsidiabel zijn. Hierbij geldt als algemeen uitgangspunt dat de werkzaamheden dienen te strekken tot de instandhouding van het rijksmonument en zijn monumentale waarden, dat de werkzaamheden sober en doelmatig en technisch noodzakelijk dienen te zijn, en dat de werkzaamheden gericht dienen te zijn op maximaal behoud van aanwezige monumentale waarden, in het bijzonder historische materialen en constructies. Ook werkzaamheden gericht op het voorkomen van verval of het voorkomen van vervolgschade zijn subsidiabel. Men kan daarbij denken aan schilderwerk, het herstel van voegen, het repareren of vervangen van goten en afvoeren, het vervangen van kapotte dakpannen, of het herstel van scheuren in het buitenpleisterwerk. De kosten van arbeidsuren van de eigenaar of een vrijwilliger zijn niet subsidiabel (zie nader hoofdstuk 1.2, onder ‘Zelfwerkzaamheid’, en hoofdstuk 1.3, onder 01.04, van de Leidraad).
Particuliere eigenaren die in een bepaald jaar voor een rijksmonument voor meer dan € 70.000,– aan kosten subsidie aan willen vragen, kunnen voor aanvang van de werkzaamheden de RCE vragen te beoordelen welk gedeelte van deze kosten subsidiabel is op grond van de Leidraad. Voor een dergelijke beoordeling is in elk geval vereist dat er voldoende inzicht wordt gegeven in de voorgenomen werkzaamheden en dat er een inspectierapport wordt ingediend. Op www.cultureelerfgoed.nl wordt een formulier geplaatst waarvan hiervoor gebruik kan worden gemaakt. Paragraaf 6 bevat de eisen die aan een inspectierapport zijn gesteld. De beoordeling door de RCE heeft het karakter van een mededeling op basis van de dan beschikbare gegevens en is derhalve niet vatbaar voor bezwaar of beroep.
De subsidie bedraagt 38% van de subsidiabele kosten voor kosten die zijn gemaakt in de kalenderjaren 2019 en 2020 (de aanvragen met betrekking tot deze kosten worden in 2020, respectievelijk 2021 ingediend; zie nader paragraaf 6). Het subsidiepercentage voor subsidiabele kosten die in de daaropvolgende kalenderjaren (2021 en 2022) worden gemaakt, zal afzonderlijk worden vastgesteld door wijziging van dit beleidskader. Dit percentage bedraagt echter niet meer dan 38%.
Het verkooptraject van uw woning volledig ontzorgd..
“Betrokken, betrouwbaar en 24/7 bereikbaar”
Allure Makelaardij
Aan de Dijk 15
6049 MB Herten
06 – 30 17 41 36
info@allure-makelaardij.nl